Un univers se apropie de universul nostru

g3oflo
By g3oflo noiembrie 17, 2016 16:41
loading...

univers

Un univers se apropie de universul nostru

Recent a fost descoperită în adâncimea spaţiului cosmic o enormă regiune cu o temperatură mai scăzută decât cea a restului Universului; aceasta are dimensiuni de circa 1,8 miliarde ani-lumină!

Care să fie originea acestui fenomen misterios? Au fost avansate mai multe ipoteze: de la urme ale unui Univers paralel la fluctuaţii cuantice din universul primordial.

Care să fie originea acestui fenomen misterios? Au fost avansate mai multe ipoteze: de la urme ale unui Univers paralel la fluctuaţii cuantice din universul primordial.

Descoperirea recentă a unei regiuni enorme de spaţiu cu densitate mai mică de materie, care corespunde tocmai celei cu temperatura scăzută,  pare să explice originea acestul straniu fenomen, cel puţin în parte.

Când în 2004 cercetătorii de la WMAP (Wilkinson Microwave Anysotropy Probe) au descoperit o zonă din spaţiul cosmic cu temperatura mai scăzută decât restul Universului (eng. cold spot), oamenii de ştiinţă au încercat să explice originea acestui fenomen enigmatic. Temperatura Universului este dată practic de temperatura radiaţiei cosmice de fond (Microwave Background Radiation), radiaţie care a luat naştere în momentul în care fotonii nu mai aveau – datorită expansiunii Universului, şi deci creşterii lungimii de undă a radiaţiei – energia suficientă pentru a ioniză atomii de hidrogen care se formau. La ora actuală temperatura acestei radiaţii este de circa 2,7 K.

Enorma regiune rece, situată la circa 3 miliarde ani-lumină faţă de noi, având un diametru de 1,8 miliarde ani-lumină, a reprezentat un mare mister pentru astronomi.

Această regiune, numită de cercetători supervoid, ar putea reprezenta cea mai mare structură observată vreodată în Univers.

Dimensiunile ei sunt într-adevăr enorme: 1,8 miliarde de ani-lumină, ceea ce reprezintă o dimensiune de circa 18 ori mai mare decât diametrul galaxiei noastre.

Densitatea mai mică de materie din acest supervoid are drept efect o temperatură mai scăzută a radiaţiei cosmice de fond, exact ceea ce WMAP a măsurat acum circa 10 ani (efectul se numeşte Integrated Sachs-Wolfe).

Care este însă cauza acestei densităţi mai mici de materie într-o regiune atât de întinsă din Univers?

Avem deci un nou mister, care însă ar putea fi explicat prin fluctuaţii cuantice imediat după Big Bang. Se consideră la ora actuală că toate structurile din Univers au luat naştere în urmă acestor fluctuaţii şi că expansiunea Universului a dus la creşterea lor până când au devenit actualele galaxii şi mari grupări de galaxii.

Se pare deci că o fluctuaţie cuantică în primele clipe după Big Bang a generat la ora actuală ceea ce noi vedem, pe de o parte, ca un enorm spaţiu cu mai puţină materie decât restul Universului, iar pe de altă, ca o regiune mai rece decât restul Universului.

Mecanica cuantică joacă un rol important nu doar în înţelegerea proceselor ce au loc în lumea particulelor la ora actuală, ci şi în istoria şi evoluţia Universului, fiind responsabilă de naşterea şi evoluţia structurilor,  precum galaxiile şi marile grupări de galaxii, dar şi a enormelor spaţii lipsite de materie care se găsesc în Univers.

O înţelegere mai profundă a fenomenelor cuantice ne-ar ajuta să înţelegem inclusiv originea galaxiei noastre: de unde venim şi cum am luat naştere? Care ar putea să fie evoluţia viitoare a Universului?

g3oflo
By g3oflo noiembrie 17, 2016 16:41

Abonare stiri

loading...Save

Save