Somnul insuficient te poate imbolnavi

g3oflo
By g3oflo noiembrie 23, 2016 23:40
loading...

Story Highlights

  • Somnul insuficient te poate imbolnavi

Related Articles

somn

Somnul insuficient te poate imbolnavi

Somnul este foarte important pentru mentinerea sanatatii. Ai observat cat de bine te simti dupa o noapte de odihna si cat de greu este sa-ti duci la indeplinire sarcinile zilnice cand nu ai dormit suficient? Cand ai probleme cu somnul in mod constant, iti poate fi afectata sanatatea.

 

Potrivit unor studii in domeniu, circa 90% dintre cei afectati de insomnii se confrunta si cu alte probleme de sanatate:

 

Afectiuni ale inimii

 

O problema destul de des intalnita la cei care nu dorm suficient este hipertensiunea arteriala. Un studiu a aratat ca barbatii care nu se odihnesc suficient au un risc cu 80% mai crescut de a suferi de hipertensiune arteriala, spre deosebire de ceilalti.

 

La cercetarea facuta de scoala de Medicina Harvard au luat parte aproape 800 de voluntari trecuti de 65 de ani. Acestora le-a fost monitorizat somnul pe o perioada de trei ani si jumatate.

 

Obezitate

 

Daca ai obiceiul sa dormi mai putin de 6 ore pe noapte, ai un risc mai mare de obezitate, din cauza secretiei ridicate de cortizol,  hormonul stresului. Persoanele afectate au o pofta de mancare mai mare, astfel incat ajung sa le fie foame mai des, sa consume aliemente hipercalorice si sa se ingrase.

 

Infectii respiratorii

 

Insomniile repetate te pot face vulnerabil in fața infecțiilor, deoarece scad imunitatea. Potrivit unui studiu recent, daca dormi frecvent mai puțin de 6 ore pe noapte, esti de 4 ori mai predispus la raceli si gripa, cat si la alte infectii.

 

Diabet

 

Persoanele care au probleme cu somnul frecvent sunt de 6 ori mai predispuse diabetului de tipul 2, arata un studiu britanic recent, la care au luat parte aproximativ 20.000 de persoane. Cercetatorii au constatat ca odihna insuficienta poate duce la eliberarea de insulina, respectiv la cresterea nivelului acesteia in sange, favorizand aparitia diabetului.

 

Depresie

 

O alta problema cu care se pot confrunta persoanele insomniace este depresia. Un studiu efectuat in 2005 in SUA  a aratat ca persoanele care sufereau de depresie si anxietate dormeau mai putin de 6 ore pe noapte.

 

Ten cu probleme

 

Lipsa somnului poate duce si la aparitia imbatranirii premature, de aceea te poti confrunta cu riduri. Cand nu dormi suficient, este afectata productia de colagen, responsabil de elasticitatea pielii.
g3oflo
By g3oflo noiembrie 23, 2016 23:40

Abonare stiri

loading...Save

Save