Proprietatile antibiotice pe care le detine bradul

g3oflo
By g3oflo ianuarie 14, 2016 08:11
loading...

Proprietatile antibiotice pe care le detine bradul

bradRecomandat în tratamentele naturiste datorită efectului intens pe care-l are în combaterea afecțiunilor respiratorii, bradul ajută și în caz de reumatism. Sunt și alte boli des întâlnite iarna, pe care acest conifer le poate trata.

Știai că acest conifer care parfumează plăcut aerul în jurul său este folosit ca leac pentru multe boli, încă din vremuri străvechi, fiind amintit și în Biblie? Proprietățile antibiotice pe care le deține bradul îl recomandă în fruntea listei cu remedii care combat infecțiile. Dacă ai nevoie de soluții eficace pentru întărirea sistemului imunitar, poți alege tot preparatele din brad: tinctura, siropul, ceaiul și uleiul esențial.

Calmează tusea seacă

Substanțele binefăcătoare din muguri, ramuri și rășina de brad protejează căile respiratorii, acționând ca un balsam, ajutând la calmarea acceselor de tuse seacă ori iritantă. Pentru a reduce simptomele neplăcute ale răcelilor însoțite de tuse și febră, prepară în casă un sirop din 1 kilogram de muguri de brad și 2 litri de apă.

Amestecă ingredientele și lasă să fiarbă timp de un sfert de oră. După ce s-a răcit, adaugă 500 g de zahăr şi fierbe până dă în clocot. Filtrează conţinutul şi păstrează-l în sticle închise ermetic. Este un leac eficient în răceli rebele, avînd efect pozitiv și în caz de pneumonii. Pentru copiii care au tuse iritantă și febră, se recomandă zilnic câte 8-10 lingurițe din acest sirop.

Inhalația desfundă căile respiratorii

Uleiul esenţial din muguri de brad, care poate fi găsit la orice magazin cu produse naturiste, poate fi folosit la nevoie ca antibiotic puternic şi expectorant.

Se obțin beneficii pentru sistemul pulmonar și dacă se fac inhalații cu muguri verzi de brad. Într-un vas, peste o mână de muguri se toarnă o jumătate de litru de apă fiartă și se ține capul deasupra, acoperit cu un prosop, 10 minute.

De asemenea, poți pune în apă 10 – 15 picături de ulei esențial de brad și vei simți cât de rapid ți se desfundă căile respiratorii. Este un remediu care alungă răcelile și activează circulația sangvină.

Tinctura combate infecţiile urinare

Preparat util în tratamentul infecțiilor, tinctura de brad are proprietăți benefice în caz de infecții și inflamații urinare. Pentru a prepara tinctura în casă, ai nevoie de 15-20 de linguri de muguri mărunțiți de brad, peste care se adaugă 2 linguri de răşină de brad şi 200 ml de alcool alimentar de 90 de grade.

Se pune totul în recipiente de sticlă, închise etanș, și se lasă să stea 2 săptămâni la loc ferit de căldură. După ce este filtrată, tinctura se trece în vase mici, opace. În zilele cu crize de tuse seacă, se ia cîte o linguriță de tinctură de 4 ori pe zi până dispar simptomele.

Siropul, bun și în caz de oboseală

În perioade cu efort psihic, se recomandă, dimineața, pe stomacul gol, câteva linguri de sirop de brad. Acesta are efect tonic și reconfortant. Siropul reduce și nivelul glicemiei, stresul și oboseala cronică.

Mugurii reglează apetitul

Te confrunți cu lipsa poftei de mâncare? Mugurii de brad stimulează digestia și te vor ajuta să-ți crești apetitul, pentru ca sănătatea ta să nu aibă de suferit. În plus, consumați ca atare, aceștia dezinfectează gura și împrospătează respirația. Pe nemâncate, se iau 5-6 muguri, mestecați bine.

Cataplasmele, eficiente în reumatism

Temperaturile scăzute intensifică durerile reumatice. Din fericire, cataplasmele cu muguri de brad calmează acest simptom. Se opăresc 100 g de muguri de brad în apă fierbinte, se învelesc în comprese și se pun pe locul care doare.

Peste cataplasmă se aplică o pungă, apoi peste ea o bucată de material de bumbac, pentru că acesta păstrează căldura. De preferat, să se țină cataplasma pe zona cu probleme cel puțin o jumătate de oră.

Dr. Ruxandra Constantina
medic specialist medicină familie, competență apifitoterapie, Centrul de Terapii Naturiste Sanavit Consult, București

Bradul se poate utiliza pe cale internă sub formă de ceai sau de sirop din ace, fiind indicat în tratamentul bronşitelor, a asteniei fizice şi psihice, în sterilitate.

Siropul din muguri de brad creşte imunitatea şi calmează tusea, tinctura de răşină stimulează diureza, combate infecţiile şi inflamaţiile urinare, dar poate ameliora şi infecţiile digestive. Pe cale externă, se pot face comprese şi băi din cetină de brad, remediu excelent în combaterea reumatismului şi a contracturilor.

 

g3oflo
By g3oflo ianuarie 14, 2016 08:11

Abonare stiri

loading...Save

Save