Porti spre alte parti ale universului

g3oflo
By g3oflo martie 27, 2017 05:23
loading...

Porti spre alte parti ale universului

În astrofizică o gaură neagră este un corp extrem de dens în care câmpul gravitațional este atât de intens încât împiedică orice formă de materie sau lumină de a mai ieși, excepție fac radiaţiile Hawking, teorie demonstrată în anul 1971. Pentru că nu emit lumină aceste corpuri au fost numite găuri negre.

Găurile negre nu sunt direct observabile, însă există mai multe tehnici de observare indirectă. Materia care este înghițită este supusă la temperaturi uriașe, situație care duce la producerea unei mari cantităţi de raze X.

O gaură neagră are o masă dată concentrată într-un punct numit singularitate gravitațională. S-a demonstrat că o gaură neagră nu este un aspirator irezistibil, așa fuseseră numite anterior descoperirii. Soarele se află în apropierea unei găuri negre si nu au fost înregistrate perturbări sau anomalii. Forța de atracție a unei găuri negre acţionează pe o distanță de 3 kilometri.

Există mai multe tipuri de găuri negre. Cele care s-au format prin prăbușirea gravitaţională a unei stele sunt gauri negre stelare. Există si găuri negre supramasive sau galactice.

În secolul al XVIII-lea, Isaac Newton a fost primul care a susținut existența lor. Mai târziu, teoria gaurilor negre a fost dezvoltată de Einstein. Abia în anul 1971, grație satelitului Uhuru, a putut fi observată o gaură neagră.

O gaură neagră este caracterizată prin trei parametri, masa, încărcătura electrică și momentul cinetic. Zona sferică care delimitează regiunea de unde lumina și materia nu mai pot ieși a fost numită orizontul evenimentelor. În centrul unei găuri negre, timpul se scurge mai lent, iar câmpurile gravitaționale și distorsiunile spațiului devin infinite.

În astrofizică, o gaură neagră reprezintă ultimul stadiu al unei prăbușiri gravitaţionale. Găurile negre galactice se află în centrul galaxiei și provoacă apariția unor jeturi de raze X.

În centrul galaxiei noastre, Calea Lactee, a fost observată o gaură neagra galactică. În fapt, o stea care a fost numită S2 face o mișcare de revoluţie în jurul acestei găuri negre în 11 ani. Distanța dintre S2 și gaura neagră este aproximativ egală cu cea dintre Soare și Uranus.

Mai târziu, telescopul Chandra a detectat două alte găuri negre galactice care orbitează una în jurul celeilalte.

Ziarul Dailymail a dat câteva informaţii despre cea mai apropiată gaură neagra față de planeta noastră. Ea se află la o distanță de 50 milioane de ani lumină.

Masa sa este de 6,8 miliarde mai mare ca cea a Soarelui. În opinia specialiștilor, ea s-a format prin contopirea mai multor găuri negre mai mici.

Sunt specialiști care susțin teoria conform căreia găurile negre sunt niște găuri de vierme care trec în alte părti ale Universului sau poate în altul. Călătoria s-ar putea face cu o viteză mai mare decât cea a luminii.

g3oflo
By g3oflo martie 27, 2017 05:23

Abonare stiri

loading...Save

Save