Pericolul ascuns in alunite

g3oflo
By g3oflo aprilie 19, 2016 13:50
loading...

Story Highlights

  • Pericolul ascuns in alunite

Related Articles

alunite-cancer

Pericolul ascuns in alunite

Alunitele pot da un aspect sarmant fetei sau corpului, dar pot reprezenta si o sursa de boala. Medicul dermatolog Oana Spanu trage un semnal de alarma si ne indeamna sa facem un control amanuntit inainte sa ne lasam in bataia soarelui.
Dermatoscopia computerizata ramane una dintre cele mai rapide si mai avansate metode de analiza a alunitelor si de diagnosticare precoce a cancerului de piele. “Cancerul de piele poate imbraca multe forme, mai usoare sau mai severe: carcinom bazocelular, carcinom spinocelular, melanom. Apare sub forma unor multiplicari necontrolate ale celulelor de la nivelul pielii, este nedureros uneori chiar si in stadii avansate. Singurele modificari ale unei ’’alunite’’ pot fi cele de ordin vizual.

 

Este foarte important sa cunoasteti aceste ’’semne’’ ale cancerului de piele si sa va prezentati la un control dermatologic cat mai din timp. Controlul dermatologic periodic pentru diagnosticul timpuriu al cancerului de piele va poate salva viata!”, spune dermatologul Oana Spanu,

Prin dermatoscopia computerizata se analizeaza alunitele si petele pigmentare prezente de la nastere sau aparute pe suprafata pielii pe parcursul anilor. “Expunerile necontrolate si prelungite la soare, dar si alti factori (mostenirea genetica, culoarea pielii, numarul alunitelor de pe corp, influentele hormonale) pot determina modificari ale leziunilor pigmentare preexistente sau aparitia unor formatiuni tumorale pe pielea anterior sanatoasa. Prin examinarea dermatoscopica, toate alunitele de pe corp pot fi identificate, evaluate si diagnosticate ca: leziuni benigne (fara risc de transformare tumorala), leziuni atipice/ displazice (cu potential risc de transformare tumorala, leziuni precursoare tumorale), leziuni maligne (diverse tipuri de tumori de piele).

 

La fiecare evaluare se va realiza o harta completa a alunitelor de pe toata suprafata corporala (piele, mucoase, unghii) si se vor stoca imaginile pentru fiecare pacient, pentru a putea fi comparate si descoperite rapid modificarile la vizitele de reevaluare a pacientului, stabilite la 3-6-12 luni, in functie de indicatiile medicului dermatolog. La reevaluari se pot identifica rapid si alunitele nou aparute. Leziunile ‘’suspecte’’ sau cele tumorale se excizeaza si se analizeaza histopatologic, aceasta examinare fiind singura care poate determina diagnosticul cu certitudine”, adauga medicul dermatolog Oana Spanu.
g3oflo
By g3oflo aprilie 19, 2016 13:50

Abonare stiri

loading...Save

Save