Orezul previne cancerul de colon si detoxifica organismul

g3oflo
By g3oflo februarie 5, 2016 19:18
loading...

Story Highlights

  • Orezul previne cancerul de colon si detoxifica organismul

Related Articles

orezOrezul previne cancerul de colon si detoxifica organismul

Orezul este un aliment sanatos si poate fi in mai multe variante: orez alb, orez integral, orez brun, salbatic, etc.

Un lucru interesant si util de stiut este acela ca valoarea biologica a proteinelor din acest aliment este de 86%. Acest lucru implica faptul ca putem asimila 86% din proteinele continute.

Orezul brun sau simplu are proprietati nutritive benefice organismului si poate face parte dintr-o dieta sanatoasa daca il gatim intr-un mod sanatos. Caracteristicile benefice pentru sanatate ale orezului decorticat sunt redate de proprietati precum acelea ca, la fiecare 100 de grame, acesta contine 7 grame de proteine şi 86.6 g de glucide.

Glucidele sunt reprezentate de amidon, de celuloza si hemiceluloza(aflate in straturile de invelis de unde sunt indepartate o data cu taratele).Orezul contine cea mai mare cantitate de amidon dintre toate cerealele.

Un lucru interesant si util de stiut este acela ca valoarea biologica a proteinelor de orez este de 86%. Acest lucru implica faptul ca putem asimila 86% din proteinele continute. O valoare biologica de 100 indica faptul ca acea proteină poate fi 100% asimilata.

Asa cum se observa mai sus, proteinele nu sunt prezente intr-o mare cantitate in bobul de orez, insa trebuie sa avem in vedere ca au o inalta valoare biologica! Proteinele din orez contin aminoacizi esentiali (come lisina, metionina si triptofan) si toti cei 18 aminoacizi de care depinde metabolismul sorect al omului. Proteinele din orez sunt superioare celor prezente in alte cereale.

Amidonul din orez este sub forma de granule foarte mici(2-10 microni) ceea ce implica faptul ca pot fi usor de atacati de sucul gastric.

Este util de stiut faptul ca granulele de amidon din bobul de orez sunt de 70 de ori mai mici decat cele din cartofi.

Orezul alb are o concentratie optima de magneziu, iar prezenta potasiului este extraordinar de benefica pentru reducerea aciditatii din sange si pentru mentinerea densitatii osoase. Acest fapt ajuta la prevenirea riscului de osteoporoza. Prezenta potasiului recomanda orezul si in bolile cardio-renale.

Orezul integral are calitati net superioare celui decorticat: contine complexul vitaminic B(mai ales B6), vitamina E, magneziu, cupru, niacin, fosfor, potasiu, selenium, zinc, are multa fibra si mai multi acizi grasi esentiali nesaturati.

Substantele care fac orezul hranitor sunt depozitate preponderant in straturile superioare, care sunt inlaturate in timpul prelucrarii si rafinarii.Orezul alb, decorticat, nu contine vitamina B1, astfel incat nu se recomanda consumul lui pe termen lung cid oar in combinative cu legume, ciuperci sau carne. In cazul cerealelor rafinate, membrane exterioara si germenul sunt inlaturate in procesul de productie, ramanand doar membrane interioara. Astfel se pierde o mare cantitate din partea nutritive a bobului.

Compozitia: 80% amidon, continut redus de substante azotoase, putin sodiu, proteine, hidrati de carbon, saruri minerale de calciu, fosfor, potasiu, fier, sulf, magneziu, cupru, mangan, flor, clor, iod, vitamine A, B1, B2, B5, B6, B9, B12, E (dupa decorticare se pierd o serie de vitamine si minerale) valoare energetica 140Kcal/100gr nu contine gluten.

Valoarea energetica este atribuita in totalitate orezului brun sau cel integral scazand considerabil in cazul orezului decorticat a carui singura valoare ramane amidonul

Actiune: nutritiv, usor de asimilat, ca aliment dietetic sau in convalescenta, astringent eficient in afectiuni ale intestinului, favorizeaza eliminarea ureei (cura Kempner in insuficienta renala ), efect anticancerigen pe de o parte prin prezenta antioxidantilor pe de alta parte in orezul brun se afla o substanta tricina cu efect dovedit anticancerigen, prin continutul in fibre are efect hipocolesterolemiant, accelereaza tranzitul intestinal, absoarbe produsii toxici si evacueaza deseurile, reducand riscurile aparitiei cancerului de colon si detoxifierea organismului

Orezul brun ajuta la echilibrarea glicemiei, bogat in fibre care ajuta digestia, asigura o doza suficienta de magneziu si fosfor necesare sistemului osos, sursa importanta de vitamine din complexul B, carbohidrati

Indicatii: in diaree (apa de orez si mucilagiul de orez se administreaza in diareea infantila; decoctul de orez nestrecurat in enterite); nu contine sodiu fiind indicat in dieta hipertensivilor, in plus prin aportul in potasiu normalizeaza activitatea cardiaca; orezul este printre primele fainoase introduse in hrana bebelusilor, fiind usor de asimilat, cu un scazut potential alergen, nutritiv care da repede senzatia de satietate (granulele de amidon din bobul de orez sunt de 70 de ori mai mici decat cele din cartof, in plus prezenta minima a substantelor nedigerabile reprezentand un procent doar de 4%), enteropatii prin intoleranta la gluten.

In uz extern poate fi folosit sub forma de faina de orez in cataplasme in caz de arsuri, eczema, rani sau boli de piele.

g3oflo
By g3oflo februarie 5, 2016 19:18

Abonare stiri

loading...Save

Save