Luna plina este cauza cutremurelor?

g3oflo
By g3oflo decembrie 31, 2015 07:26
loading...

Luna plina este cauza cutremurelor?

cutremurDin punct de vedere geologic, Bucureștiul este una dintre cele mai expuse capitale la un cutremur cu magnitudine mare. Un cutremur de magnitudine 7 pe scara Richter, care se produce în Vrancea, se poate transforma într-un cutremur de 8 pe scara Richter, în București.

Specialiștii susțin că, zona de sud a Bucureștiului, respectiv, cartierul Berceni, este cea mai sigură zonă.
Una dintre explicații ar fi faptul că în subteran, în zona Parcului Tineretului, s-a descoperit o structură din fier, în formă de potcoavă.

Structura face parte dintr-un refugiu, care are șase etaje, poate adăposti 20000 de persoane, în cazul producerii unei catastrofe naturale.  Refugiul a fost construit în anii 60 și unda seismică este atenuată de pereții acestui refugiu.

Zonele cele mai expuse din București sunt Măgurele, Panduri, Pantelimon, Balta Albă, Militari, unde solul este nisipos, iar unda seismică se amplifică. În cazul unui cutremur puternic, Lacul Morii poate inunda jumătate din București.

Conform statisticilor, România este una dintre cele mai expuse țări din Europa, la un cutremur de magnitudine mare. Alte zone active sunt cea a Hunedoarei și cea din Marea Neagră. Avem neplăcuta surpriză de a constata că, în zona Vâlcea, care nu era activă, s-a produs un cutremur mai mare de 4 grade pe scara Richter.

Ce fenomene au activat zona? Rămâne ca specialiștii să ne dea un răspuns. Vă reamintesc faptul că, s-a tot spus că fenomenul de lună plină, în noaptea de Crăciun, poate fi o cauză a producerii unor cutremure.

În noaptea de Crăciun din 1976 a fost lună plină. În 4 martie 1977, s-a produs un cutremur devastator.
Cercetătorul francez, Fabrice Mottez, consideră că luna plină are efect asupra gravitației Pământului, fenomen care poate declanșa cutremure.

Citeste si:  Un animal ciudat a fost fotografiat in New York. Nimeni nu stie ce reprezinta!

Tensiunea indusă de luna plină este de 100000 mai mare asupra scoarței terestre, raportat la producerea mareelor. Această tensiune generează cutremure de magnitudine ridicată. Mottez mai susține că, un seism se produce la câteva zile după fenomenul de lună plină.

Directorul Institutului de Geofizică din Rusia, Akati Tichkov, a declarat că cel mai devastator cutremur din Japonia, 2011, a fost generat de fenomenul de lună plină. Tichkov a mai declarat că și Soarele prin fluxul de protoni pe care îl emite, influențează producerea marilor cutremure.

Revenind la cutremurul din Vâlcea, 4,2 pe scara Richter, s-a produs într-o zonă, Câmpulung- Făgăraș, unde de regulă se produc cutremure de magnitudine mică. A fost un cutremur de suprafață, la numai 2 kilometri adâncime, care a surprins prin magnitudine. Istoric vorbind, cel mai mare cutremur din această zonă a avut o magnitudine de 6,5 pe scara Richter.

În ceea ce privește zona Vrancea, specialiștii români estimează că vor fi în jur de 20 de cutremure pe lună. Nu s-a putut aprecia dacă este posibil producerea unui cutremur major.

g3oflo
By g3oflo decembrie 31, 2015 07:26

Abonare stiri

loading...Save

Save