Fluxul sanguin cerebral este mai ridicat la femei

g3oflo
By g3oflo august 11, 2017 06:38
loading...

Story Highlights

  • Fluxul sanguin cerebral este mai ridicat la femei

Related Articles

Fluxul sanguin cerebral este mai ridicat la femei

O echipă de la Amen Clinics din California a analizat 46.034 de scanări obţinute cu ajutorul tomografiei SPECT (single-photon emission computed tomography), pentru a observa fluxul de sânge din creier, ajungând la concluzia că, per total, în creierul femeilor curge mai mult sânge.

Acest lucru nu înseamnă că femeile sunt mai inteligente, ci poate însemna descoperirea unor factori esenţiali care duc la boli precum Alzheimer şi Parkinson.

Daniel Amen, conducătorul acestui proiect, a precizat că „este un studiu foarte important pentru a ajuta la înţelegerea diferenţelor creierului în funcţie de gen”. Acesta mai adaugă şi că „diferenţele cuantificabile pe care le-am identificat sunt importante pentru înţelegerea riscului apariţiei bolilor precum Alzheimer în funcţie de sex”.

Studiul a inclus 119 voluntari sănătoşi şi 26.683 de pacienţi. Aceste scanări au fost obţinute atât în perioada de repaus, cât şi atunci când persoanele se concentrau pe o anumită sarcină.

Zonele unde creierul femeilor era mai activ în termeni de flux sanguin a fost cortexul prefrontal, care ajută la controlarea impulsurilor şi la menţinerea concentrării. Alte zone mai active au fost părţile limbice ale creierului, care sunt responsabile pentru dispoziţie şi anxietate.

Cercetătorii sugerează că acest studiu poate explica de ce femeile sunt mai empatice şi mai intuitive şi, de asemenea, de ce există risc mai ridicat pentru apariţia anxietăţii.

Astfel, femeile sunt mai predispuse la apariţia anxietăţii şi depresiei, în timp ce bărbaţii sunt predispuşi la tulburarea hiperchinetică cu deficit de atenţie.

Deşi per total, fluxul de sânge în creierul femeilor este mai mare, bărbaţii au un flux mai mare de sânge în alte zone din creier, precum centrii vizuali şi de coordonare ai creierului.

Aceste variaţii ne pot ajuta să înţelegem de ce există diferenţe în ceea ce priveşte apariţia bolilor Alzheimer şi Parkinson la femei şi la bărbaţi.

Oamenii de ştiinţă nu cunosc cu exactitate de ce există această activitate mai mare sau de ce există aceste variaţii, dar este posibil ca motivele să fie multiple şi să difere în funcţie de zona creierului discutată.

g3oflo
By g3oflo august 11, 2017 06:38

Abonare stiri

loading...Save

Save