Fibrele sunt importante pentru organism

g3oflo
By g3oflo august 9, 2016 15:01
loading...
fibrele_alimentare

Fibrele sunt importante pentru organism

Fibrele solubile se gasesc indeosebi in legumele si fructele proaspete, in legumele uscate, cum ar fi lintea si fasolea, sau in coaja unor cereale ca orzul, ovazul, secara sau hrisca. Fibrele nesolubile sunt mai putin prezente in alimentatie, ele gasindu-se in cerealele complete cum ar fi graul sau unele legume (toate tipurile de varza).
Odata ajunse in stomac, fibrele se imbiba cu apa, isi maresc volumul si dau senzatia de satietate, constituind asadar un mijloc ideal de potolire a foamei. Ele incetinesc digestia si, prin urmare, absorbtia de glucoza.

 

Potrivit site-ului passionsante.be, citat de Agerpres, acestea nu ar trebui sa fie consumate in exces.

 

Fibrele pot fi iritante daca sunt consumate in cantitati mari, mai ales de catre persoanele care sufera de colon iritabil, de boala Crohn, de balonari sau diaree cronica.

 

In plus, fibrele care nu sunt inmuiate suficient prin fierbere ar putea provoca balonari, tulburari ale sistemului digestiv, regurgitari si chiar spasme abdominale. Este bine ca persoanele cu intestine si stomac sensibile sa evite painea completa, cruditatile si salatele.

 

Intrucat cea mai mare parte a fibrelor este continuta in coaja fructelor si legumelor se recomanda consumul acestora necojite, dar bine spalate si sterse. Rosiile, merele, perele, prunele, morcovii, castravetii se mananca de preferinta cu coaja.

 

Consumul regulat de fibre este benefic in lupta impotriva constipatiei, a unor forme de cancer, a diabetului de tip 2, a unui nivel prea ridicat al colesterolului rau etc. insa prea multi uita ca aportul de fibre necesita o hidratare pe masura.

 

Ca sa fie benefice pentru sanatate, fibrele trebuie consumate cu multa apa, cel putin 1,5 litri pe zi. in lipsa apei, un aport excesiv de fibre ar putea provoca iritatii intestinale si constipatie.

 

S-a constatat ca, in general, nu se consuma destule fibre, aportul nutritional recomandat (ANR) fiind de circa 25 de grame zilnic, in timp ce consumul mediu pe zi abia atinge 17,5 grame. Acest lucru se explica in principal prin faptul ca nu se consuma fructe si legume la fiecare masa, desi campaniile nutritionale o recomanda insistent, noteaza site-ul mentionat de Agerpres. Fibrele sunt adesea inlocuite cu produse lactate, carne, peste, dulciuri sau snackuri.
g3oflo
By g3oflo august 9, 2016 15:01

Abonare stiri

loading...