Evita faina alba, favorizeaza diabetul

g3oflo
By g3oflo mai 22, 2016 09:45
loading...

Story Highlights

  • Evita faina alba, favorizeaza diabetul

Related Articles

faina alba diabetEvita faina alba, favorizeaza diabetul

Este ingredientul principal din painea pe care o consumam zilnic si, mai mult, fiecare dintre noi o foloseste frecvent la prepararea prajiturilor sau a altor mancaruri. Gradul ei de nocivitate este, insa, extrem de ridicat. Faina alba, caci despre ea este vorba, este unul dintre cele mai daunatoare alimente pe care le consumam. Iata cateva motive pentru a evita faina alba:

Este lipsita de nutrienti
Painea din faina alba este mai gustoasa si mai pufoasa, insa are un mare neajuns. Prin procesele tehnologice de prelucrare a graului si de rafinare a fainii, majoritatea nutrientilor din boabele de grau sunt eliminate. Astfel, vitamina E, calciul, fosforul, fierul, magneziul si tot complexul de vitamine B raman in taratele care rezulta in urma procesului de macinare si cernere.

Contine bromat de potasiu
Dupa prelucrarea graului si rafinarea fainii, urmeaza procesul de inalbire si de conservare a acesteia. Inalbitorul si, totodata, conservantul folosit in mod uzual este… dioxidul de clor. In acest fel, faina capata un aspect atragator pentru cumparator.
In etapa finala a prelucrarii sale, faina este tratata cu un agent antisarare cunoscut sub numele de sorbitan monosaturat si bromat de potasiu, ambele extrem de toxice. Bromatul de potasiu este un oxidant puternic, cancerigen. Aceasta substanta a fost interzisa in tarile Uniunii Europene, in Regatul Unit al Marii Britanii si Canada inca din anul 1994.

Actioneaza ca un insecticid
Daca o insecta reuseste sa intre intr-un sac de faina, aceasta va muri aproape instantaneu. Cercetarile au demonstrat ca aceasta actioneaza exact ca un insecticid veritabil, avand un efect letal asupra insectelor care o ingera.

Contine L-cisteina
L-cisteina este un amino-acid care se adauga in mod obisnuit in compozitia celor mai multe produse de patiserie, blaturi de pizza, biscuiti sau paste, avand rolul de a accelera procesarea industriala.
Desi, in ansamblu, n-ar trebui sa fie o substanta daunatoare, L-cisteina folosita la produsele de panificatie este obtinuta prin metode ieftine. Astfel, ea este extrasa din… pene de pui, coarne de vaca, par uman si produse petroliere secundare. si nu, nu este o gluma proasta.

Favorizeaza diabetul
Faina alba contine aloxan, o substanta care determina dezvoltarea diabetului. Aceasta substanta este raspunzatoare de aspectul pufos si aerat al painii. Din pacate, conform studiilor, aloxanul distruge celulele beta ale pancreasului. Vestea buna este ca actiunea aloxanului poate fi contracarata de vitamina E.

Cu ce poti inlocui faina alba
Daca te-ai hotarat sa renunti la painea care contine faina alba, sa stii ca ai cateva alternative demne de luat in seama. Spre exemplu, painea integrala sau cea de secara vor aduce mult mai multe beneficii sanatatii tale. Dat fiind faptul ca indicele glicemic al acestor tipuri de paine este mai mic decat cel al painii din faina de grau, riscul de a dezvolta diabet este, practic, nul.

In plus, cantitatea de gluten din painea integrala sau cea de secara este mult mai mica decat cea din painea alba. Glutenul este implicat in dezvoltarea a aproximativ 55 de boli, printre care boala celiaca, diverse tipuri de anemii, de cancer, osteoporoza, sindromul colonului iritabil, lupus, scleroza multipla, dar si boli neurologice precum depresii severe, dementa, epilepsie, schizofrenie.

De asemenea, la prepararea prajiturilor si a celorlalte produse de patiserie pe care le faci in casa, foloseste faina integrala.

g3oflo
By g3oflo mai 22, 2016 09:45

Abonare stiri

loading...