Cum este preparat salamul – ce intra in compozitia unui salam

g3oflo
By g3oflo ianuarie 15, 2016 07:34
loading...

Cum este preparat salamul – ce intra in compozitia unui salam

salamMezelurile și preparatele din carne sunt extrem de gustoase și aproape că nu lipsesc din alimentația românilor, deși specialiștii în nutriție spun despre ele că sunt extrem de nocive.

Unul dintre mezelurile frecvent consumate este salamul, ale cărui ingrediente variază de la producător la producător. Însă, câți dintre noi știm cum este preperat salamul și ce ingrediente intră în compoziția acestuia?

Cum este preparat salamul – selectarea și tranșarea cărnii

Angajații fabricii sortează carnea şi o taie în bucăţi de mărimea unei mandarine. Practic, se alege carnea roşie, sau slabă de pe toate părţile anatomice ale scroafei. Se foloseşte mai multă sau mai puțină grăsime, în funcție de producător și calitatea salamului.

În general, salamurile de o calitate îndoielnică conțin foarte multă grăsime, mai exact grăsime multă, șorici mult și foarte multe grăsimi saturate care îngrașă și cresc nivelul colesterolului.

În cazul altor salamuri, de exemplu, se foloseşte doar carne de scroafă pentru că este mai dură şi potrivită pentru mezelurile crud uscate.

Cum este preparat salamul – salamul uscat este pus la zvântat

După ce carnea a fost tăiată cuburi, se pune câteva ore bune la uscat, la deshidratat, într-o încăpere extrem de ventilată, unde aerul rece iese cu presiune foarte mare din zeci de conducte.

Cum este preparat salamul – tocarea și adăugarea ingredientelor

Se aduce carnea în camera malaxorului, unde se toacă la o mărime specifică și se adaugă ingredinetele precum sarea, condimentele și alte arome.

Cum este preparat salamul – formarea batoanelor

După ce carnea și ingredientele au fost bine amestecate, ele intră într-un aparat special, un tub lung ce transportă carnea către membrane și se formează astfel batoanele de salam.

Cum este preparat salamul – afumarea salamului

După ce se formează batoanele, salamul întră din nou la zvântat și ulterior în camere speciale unde se afumă, dacă este cazul.

Unii producători de salam folosesc lemn de fag pentru afumarea cărnii, care conferă o aromă foarte plăcută (de exemplu, salamul de Sibiu), în timp ce alții afumă industrial carnea într-o camera unde, teoretic, ar trebui să stea cel puţin patru-cinci zile. în alte cazuri, se adaugă agent de afumare.

Cum este preparat salamul – ce intră în compoziția unui salam

În funcție de producător și calitatea salamurilor, ele pot conține 60% slănină şi şorici, 17% carne de calitate inferioară – adică ceea ce se poate prelucra din picioare, gât – mix de condimente – sare, boia, piper sau extract de condimente – aditivi care imită gustul condimentelor, făină de soia 20%, antioxidanţi, colorant – carmin, glutamat de sodiu (E 261), nitriti, nitraţi, pastă de usturoi și zahăr.

De exemplu, 80% dintre ingredientele salamului Victoria sunt nocive și în mare parte necunoscute pentru consumator: carne de porc, slănină, apă, proteină vegetală din soia, amidon alimentar, sare, condimente şi extracte naturale din condimente, stabilizatori (polifosfaţi de Na, K, Ca, citrat trisodic) aromă şi potenţiator de aromă (glutamat de sodiu) antioxidant (izoascorbat de Na), agent de îngroşare (caragenan, gumă Konjak), dextroză, colorant natural (carmin), conservant (nitrit de sodiu).

Drept urmare, specialiștii în nutriție ne recomandă să consumăm mezeluri cu moderație sau, pe cât posibil, să le excludem complet din alimentație.

g3oflo
By g3oflo ianuarie 15, 2016 07:34

Abonare stiri

loading...Save

Save