Ce se intampla de fapt cand visezi

g3oflo
By g3oflo februarie 16, 2017 16:30
loading...

Story Highlights

  • Ce se intampla de fapt cand visezi

Related Articles

Ce se intampla de fapt cand visezi

Exista un institut care studiaza visele si tot ce tine de ce se intampla cu corpul tau atunci cand visezi. Poate nu te-ai gandit pana acum, dar par sa se intample multe lucruri in timp ce dormim, asta putem spune cu exactitate. Uite cateva dintre ele:

 

Tresari

 

Exista anumite etape prin care treci inante sa adormi. In prima, esti undeva intre treaz si adormit, iar ochii tai se misca, in timp ce corpul tau se pregateste pentru somn. Chiar daca muschii tai sunt relaxati, poti sa ai parte o tresarire. Sigur ai avut parte de ea.

 

Cercetatorii americani o numesc hypnic jerk. Ea se intampla atunci cand simti ca pici in gol, in somn. Rezultatele acestui fenomen sunt miscarea dinamica a pleoapelor, spasme musculare involuntare, si acel sentiment infricosator de cadere in gol.

 

Pierzi notiunea mediului inconjurator

 

Aceasta e cea de-a doua etapa in ciclul de adormire. Temperatura corpului tau scade si tu pierzi sensul obiectelor din jurul tau. Daca te-ai simtit vreodata dezorientat sau confuz, chiar inainte sa adormi, despre acel moment e vorba. Expertii spun ca totul se datoreaza faptului ca undele cerebrale mai lente alterneaza cu undele cerebrale foarte rapide.

 

Refacerea energiei

 

Cea mai importanta si ultima etapa a acestui proces este mult mai importanta decat ai crede. Acum se intampla refacerea nivelului de energie si eliberarea de hormoni. Tot acum, functia creierului este redusa si ritmul tau cardiac si respiratia sunt normale.

 

Aici incepe somnul profund. In timpul somnului, volumul de sange care merge la muschi creste, asa se intampla cresterea si repararea tesuturilor. Practic, cand aceasta etapa incepe, corpul tau incepe sa lucreze la vindecarea sa.

 

Somnul profund

 

Cele mai “reale” vise se intampla atunci cand ai parte de MRO (miscarea rapida a ochilor). Atunci, creierul tau este activ si ochii se misca. Conform Asociatiei Internationale de Studiu a Viselor, MRO se intampla de 3-4 ori pe noapte, la fiecare 90-100 de minute.

 

Pierzi tonus muscular

 

De fiecare data cand ai incercat sa te misti, in timpul unui vis, nu ai putut? Se pare ca e tot din cauza MRO, asa se explica sentimentul de paralizie. Atunci cand dormi, singurii muschi pe care poti sa-i folosesti sunt cei ai diafragmei sau muschii oculari, restul corpului ramanand nemiscat.

 

Creierul tau gandeste

 

Daca te gandeai ca ia si el o pauza atunci cand dormi, ei bine, afla ca nuse intampla asa. Are chiar o activitate destul de intensa: proceseaza toate informatiile din timpul zilei si ia decizii. Nenumarate studii stau dovada pentru aceasta teorie.

 

Ritmul cardiac se accelereaza

 

Desi ritmul respirator este incetinit, membrele incep sa devina grele si ochii sunt de obicei inchisi, inima pare sa isi accelereze ritmul in timp ce dormi. Cercetatorii au aratat ca relatia dintre inima si alte organe este diferita atunci cand dormi, fata de atunci cand esti treaz.

 

Daca atunci cand esti treaz, ritmul cardiac accelerat se intampla cand exista un ritm respirator accelerat, in timpul somnului, cand ritmul respirator este incetinit, ritmul cardiac se afla la capatul opus si viceversa.

 

Ai parte de terapie

 

Daca am aflat deja ca in timpul somnului corpul se reface, si creierul tau incearca sa rezolve acum problemele tale personale. Spre exemplu, daca iti este frica sa zbori, ai putea visa ca zbori.

 

Creierul se foloseste de amintitile tale si face asocieri intre lucrurile pe care le cunosti, incercand sa caute o rezolvare pentru situatiile care te streseaza la momentul respectiv. Ai parte, practic, de terapie, fara sa platesti pentru ea.

 

Corpul tau are abilitatea extraordinara de a se reface dupa orice problema de natura emotionala sau fizica, pe care ai putea-o avea. Face acest lucru in timpul somnului, asa ca ia serios in considerare respectarea orelor pe care ar trebui sa le petreci dormind.
g3oflo
By g3oflo februarie 16, 2017 16:30

Abonare stiri

loading...Save

Save