Ce consecinte au loviturile la cap

g3oflo
By g3oflo februarie 8, 2016 17:44
loading...

lovituri in capConsecintele unei lovituri la cap

Consecințele unei lovituri la cap nu sunt tocmai de neluat în seamă, de aceea este bine să vedem ce avem de făcut în acest caz. Întrucât cele mai dese lovituri la cap sunt la copii, informațiile cu privire la consecințe ar trebui să îi preocupe pe toți părinții.

Cu toții știm, sau ar trebui să știm, că loviturile la cap sunt neplăcute și pot fi foarte periculoase. Așadar, consecințele unei lovituri la cap nu sunt tocmai de neluat în seamă, de aceea este bine să vedem ce avem de făcut în acest caz. Întrucât cele mai dese lovituri la cap sunt la copii, informațiile cu privire la consecințe ar trebui să îi preocupe pe toți părinții.

Loviturile la cap pot crea două tipuri de probleme: leziuni externe, adică ale scalpului și leziuni interne, unde pot fi afectate vasele de sânge ale craniului, craniul sau creierul. De obicei, căzăturile normale ale copilăriei nu se încadrează printre cele mai periculoase, deși nu ar trebui trecute cu vederea nici acestea.

Consecințele unei lovituri la cap – când să ne îngrijoreze loviturile

Loviturile mai grave în urma unor accidente, cu posibile traumatisme interne sunt de luat în serios. Atunci când apare un cucui nu este neapărat o problemă majoră. Nici micile sângerări nu ar trebui să îngrijoreze prea tare. Ceea ce ar trebui să îngrijoreze sunt următoarele simptome: dureri de cap și de gât, vomă, mers greoi, dificultatea de a sta treaz. La copii e mai simplu de observat, deoarece aceștia plâng mai mult, nu se mai pot liniști. Alte cauze de îngrijorare sunt și atunci când cineva își pierde cunoștința, chiar și pentru câteva minute, respirația anormală, pupile de dimensiuni diferite, scurgerile de sânge din urechi, nas sau gură, tulburări de vorbire sau vedere, convulsii.

Loviturile la cap, chiar și cele mai ușoare, dacă se repetă prea des pot duce la serioase daune pe termen lung. De aceea, este important ca atunci când cineva suferă o lovitură la cap să meargă imediat la doctor. Medicina de specialitate s-a întâlnit deseori cu cazuri în care pacienții se simțeau bine, iar după câteva ore de la accident au leșinat sau chiar au decedat.

Consecințele unei lovituri la cap  – simptomele cele mai ușoare ar trebui urmărite și verificate

Deci, trebuie neapărat mers la doctor dacă după o lovitură la cap cineva acuză amețeală, stare de vomă, vedere încețoșată, pierderi scurte de memorie, sensibilitate la lumină, dificultăți de coordonare sau echilibru, vorbire neclară, dificultăți de concentrare sau stări de irascibilitate. Comoțiile cerebrale sunt printre cele mai frecvente în urma loviturilor la cap.

Ce ar trebui să faceți în cazul în care cineva se lovește la cap în apropierea voastră? Mai întâi, cel care a căzut nu trebuie mișcat din acel loc, căci poate prezenta fisuri la nivelul gâtului și coloanei vertebrale. Se sună imediat salvarea. Dacă cel lovit la cap vomită, trebuie întors într-o parte cu cea mai mare atenție, pentru a previne sufocarea cu vomă și a proteja fisurile, dacă acestea există.

Schimbările de comportament pot apărea și după lovitură, la câteva ore sau chiar zile, deci trebuie urmărită orice modificare. Cele mai frecvente sunt imposibilitatea de a se trezi la fel de ușor, culoarea tenului schimbată, amețeli, dureri de cap și gât și dificultăți de a respira.

Consecințele unei lovituri la cap  – hematoamele și alte consecințe mai grave

Hematoamele sunt alte consecințe ale loviturilor, iar acestea pot apărea și după câteva săptămâni de la accident. Hematoamele sunt cheaguri de sânge la nivelul cutiei craniene și pot fi înlăturate prin medicație sau operație, în funcție de mărimea lor. Hematomul intracranian apare la 23% dintre cazurile de lovituri la cap severe.

Alte consecințe mai grave sunt: tulburări cognitive, de exemplu amnezia posttraumatică, epilepsia posttraumatică tardivă, starea vegetativă (funcțiile organelor interne există, însă pacientul nu are nicio relație cu mediul extern) și demența posttraumatică.

g3oflo
By g3oflo februarie 8, 2016 17:44

Abonare stiri

loading...Save

Save