Cataplasmele cu castane alina durerile articulare

g3oflo
By g3oflo decembrie 29, 2015 11:49
loading...

Cataplasmele cu castane alina durerile articulare

castanePrintre medicamentele naturale pe care ni le oferă toamna se numără și castanele.Tincturile, decocturile, unguentele și cataplasmele cu castane alină simptomele tusei, reumatismului, varicelor, hemoroizilor și fortifică organismul după boală.

Mai întâi, este necesar să știi să deosebești castanele comestibile de cele sălbatice. Castanele comestibile au coajă spinoasă și deasă, care se deschide atunci când fructul este copt. Cele sălbatice nu au codiță, sunt mai mari și mai rotunde decât cele comestibile, iar coaja lor are spini rari și mai mici.

Dacă primele pot fi consumate fierte sau prăjite, datorită gustului deosebit și al proprietăților benefice pentru organism, castanele sălbatice pot face minuni, dacă sunt administrate cu precauție, la recomandarea medicului.

Acestea din urmă conțin o substanță toxică, numită esculină, care are efect anticoagulant, de aceea trebuie evitate de femeile însărcinate, de cele care alăptează și de persoanele care suferă de afecțiuni renale sau de ficat și care iau anticoagulante.

Ceaiul calmează crizele de tuse

Când ești răcit, iar tusea devine insuportabilă, bea un ceai concentrat din castane mărunțite (5 castane la 250 ml de apă). Acesta calmează căile respiratorii și este un remediu eficient în bronșitele acute.

Se mai poate prepara o infuzie din frunze uscate și pisate de castan, o lingură la o cană cu apă fiartă, care se lasă acoperită un sfert de oră.

Până când dispar simptomele bronșitei, se consumă în fiecare zi 3 cești de infuzie. În caz de febră, se iau câte 10 picături de tinctură din scoarță de castan, care se găsește la magazinele cu produse naturiste.

Cataplasmele alină durerile articulare

Sezonul rece intensifică și durerile reumatice. Iată ce poți face când articulațiile încep să provoace dureri. Se fierb 30 de castane în 3 litri de apă și se lasă să scadă până la jumătate.

Se strecoară, se spală zonele dureroase din două în două zile, timp de un sfert de oră. Se mai pot face cataplasme locale cu piure de castane, care se țin aproximativ 20 de minute pe locul dureros.

Escina din compoziția castanelor comestibile are acțiune antiinflamatoare. Piureul se prepară din făină de castane și făină de grâu, în părți egale, peste care se adaugă oțet şi se amestecă bine. Cataplasmele se ţin 20 de minute.

Piureul este leac și pentru varice

Se fierb 10 castane în coajă, timp de trei sferturi de oră, apoi se descojesc și se pisează. Piureul se poate consuma în caz de hemoroizi. Este bine să se consume câte un bol de două ori pe zi, îndulcit cu miere, după preferință.

Cu creme care au în compoziție extract din castan se pot masa zonele dureroase cu varice. După doar câteva aplicări se va simți o îmbunătățire a circulației periferice.

Tinctura vine de hac hemoroizilor

Pentru tratamentul hemoroizilor, se recomandă tinctura de castane, cu care se tamponează local. Aceasta se prepară din 250 g de castane cu coajă și un litru de alcool de 40 de grade, care se lasă la macerat 2 săptămâni.

Se strecoară apoi și se toarnă într-un vas ermetic. Leacul se poate utiliza și pentru reducerea simptomelor varicelor. În acest caz, se recomandă 10-15 picături pe zi.

Unguentul, bun pentru tenul sensibil

Extractul din castane sălbatice are efecte deosebite asupra circulației sangvine și este adesea utilizat în cremele pentru îngrijirea tenului sensibil și a celui cuperozic.

Escina și alte substanțe binefăcătoare din castane reduc vinișoarele roșii vizibile, accelerând circulația sângelui și fortificând venele. Unguentul se prepară din castane fierte și curățate de coajă, pasate și amestecate cu un unt vegetal, de exemplu unt de shea sau de cocos, nerafinat și fără parfum, în părți egale.

Info: Castanele comestibile au o cantitate mare de zaharuri, de aceea nu sunt indicate persoanelor cu diabet sau obeze. În plus, dacă se administrează medicamente anticoagulante, care subțiază sângele, trebuie să se evite piureurile de castane sau alte preparate, care pot intensifica acțiunea.

Pont: În convalescență, castanele ajută corpul să se refacă mai repede.

Știai că…
…există și o legendă românească a castanului? Se spune că un tânăr dobrogean, pe numele Castan, rămas fără tată și cu o mamă grav bolnavă, își spunea necazurile unui pom falnic de la marginea pădurii.

Când s-a stins și mama sa, Castan i s-a plâns copacului că n-a avut bani nici de lumânări. Din a doua zi pomul a început să facă flori de forma unor lumânări. Minunea l-a făcut pe Castan să creadă că petalele, frunzele și fructele sunt de la Dumnezeu și le-a trasformat în tot felul de leacuri. Locuitorii satului i-au pus pomului numele castan, după băiatul care i-a descoperit puterile vindecătoare.

Castanele sălbatice și cele comestibile, administrate sub formă de extracte din muguri, ajută la îmbunătățirea circulației venoase și limfatice. De asemenea, principiile active pe care le conțin au efect decongestionant și tonifiant al pereților vasculari.

Poți face cure periodice de 1-2 luni, cu 10-15 picături de tinctură de castan, de 3 ori pe zi, diluate în 50 ml de apă. Remediile pe bază de frunze ori de tinctură de castan au acțiune antiinflamatoare, astringentă, antioxidantă, antiedematoasă și capilaro-protectivă.

g3oflo
By g3oflo decembrie 29, 2015 11:49

Abonare stiri

loading...Save

Save