Care sunt factorii declansatori a crizelor de astm

g3oflo
By g3oflo aprilie 21, 2016 05:56
loading...

Story Highlights

  • Care sunt factorii declansatori a crizelor de astm

Related Articles

astmCare sunt factorii declansatori a crizelor de astm

Factorul genetic. Persoanele cu părinți cu astm, eczeme sau rinită alergică au o probabilitate mai mare de a fi diagnosticate cu astm bronșic.

Alergiile. Cea mai frecventă cauză a astmului alergic este alergia la praful de casă. De asemenea, polenurile  sunt o altă cauză importantă a formei astmatice sezoniere, acești alergeni ducând și la apariția rinitei și a conjunctivitei. Părul de animale, aripile de păsări și mucegaiul sunt alți alergeni care le creează probleme celor cu predispoziție pentru reacții alergice.

Infecții precum cele cu virusul sincițial respirator, cu pneumococ, stafilococ, gripal sau paragripal sau cu Haemophilus influenzae pot duce la inflamarea căilor aeriene, vulnerabilizând mucoasele respiratorii față de substanțele iritante. Infecțiile respiratorii din primul an de viață cresc cu 40% proababilitatea de apariție a astmului.

Fumatul. Copiii care cresc într-un mediu în care se fumează au un risc cu 31% mai mare de a face astm bronșic. La astmatici, fumatul agravează boala, accelerând deteriorarea țesutului pulmonar. În plus, crizele astmatice sunt mai frecvente la fumători.

Poluarea este un factor de risc sau generator pentru astmul bronșic. Particulele poluante pe care le inhalăm ajung în alveole, locul unde are loc filtrarea aerului, determinând modificări care, în timp, afectează funcția respiratorie. În plus, poluarea slăbește imunitatea, iar riscul de infecții este mai mare.

Atenție la criza astmatică!

Persoanele cu astm se pot confrunta cu perioade de exacerbare a bolii, în care simptomele astmului se amplifică. Este vorba despre crize, a căror durată și severitate variază de la o persoană la alta.

Principalele simptome care preced și însoțesc criza astmatică sunt accentuarea tusei (iritativă și care poate deveni vâscoasă), șuierăturile, dificultatea respiratorie, strănuturile și cefaleea.

Ce este de făcut? Se va evita factorul declanșator care se presupune că ar fi declanșat criza. Un lucru foarte important este administrarea tratamentului de criză. În mod normal, pacienții cu astm ar trebui să aibă, pe lângă terapia de fond, care este administrată zilnic, și un tratament pentru crize, indicat de medic.

Dacă după 2 ore de la administrarea tratamentului de criză simptomele nu cedează, iar starea persoanei se menține alterată, trebuie mers la medic.

Care sunt factorii declanșatori

– animalele de companie;

– stresul;

– furia;

-poluarea;

– fumatul;

– mizeria;

– aerul rece;

– polenul;

– gândacii din casă;

– exercițiile fizice.

g3oflo
By g3oflo aprilie 21, 2016 05:56

Abonare stiri

loading...Save

Save