Bronsita reprezinta inflamatia bronhiilor, semne

g3oflo
By g3oflo decembrie 23, 2016 02:23
loading...

Bronsita reprezinta inflamatia bronhiilor, semne

După un episod de răceală sau de gripă, dar și după expunerea prelungită la diverse chimicale, este posibil să apară bronșita, boală care are multe simptome comune cu infecțiile respiratorii de sezon. 

Bronșita reprezintă inflamația bronhiilor, căile care duc aerul la plămâni. Există 2 forme de bronșită: acută și cronică. Cea acută durează mai puțin de 6 săptămâni, fiind declanșată de diverse virusuri care circulă frecvent în acest sezon (coronavirus, rinovirus, virus respirator sincițial), în 10% din cazuri fiind produsă de bacterii. De asemenea, expunerea la diverse chimicale poate declanșa bronșita acută.

Forma cronică, ce se manifestă de-a lungul mai multor luni sau ani, este produsă, cel mai adesea, de fumat. În aproape 20% din cazuri, bronșita cronică evoluează către BPOC (bronhopneumopatie obstructivă cronică). Multe dintre simptomele bronșitei se pot confunda cu cele ale astmului sau pneumoniei. Pentru persoanele fără alte boli asociate, bronșita acută durează 2-3 săptămâni. La cei cu afecțiuni precum astmul, simptomele bronșitei sunt, în general, mai pronunțate. La vârstnici, se poate complica prin pneumonie.

Este bine să fii atent la următoarele simptome specifice bolii!

1.    Tusea

Este simptomul predominant al bronșitei. În primele zile, tusea este uscată, fără expectorație, dureroasă, pentru ca apoi să devină productivă. Sputa poate fi transparentă, galbenă sau verde ori poate avea firicele mici de sânge. În 20% din cazuri, tusea durează până la o lună.

2.    Dificultăți de respirație

Mai ales la persoanele cu teren astmatic, pot surveni dificultăți respiratorii, gâfâială.

3.    Stare generală alterată

Oboseala, starea generală de rău și slăbiciunea însoțesc deseori bronșita. Când corpul luptă cu o boală, cea mai mare parte a energiei este direcționată pentru combaterea ei.

4.    Respirație șuierătoare

Persoanele cu bronșită pot avea senzația de lipsă de aer și respirație șuierătoare (wheezing), în cadrul căreia este eliberat un sunet ascuțit. Acest lucru este pus pe seama încărcării bronhiilor, ceea ce duce la reducerea diametrului lor.

5.    Febră moderată

Persoanele cu bronșită pot avea febră moderată, care nu depășește 38,5° C. Temperaturile mai mari sunt sugestive pentru pneumonie.

Poate fi nevoie de spirometrie

Pentru stabilirea diagnosticului de bronșită, medicul va asculta plămânii, pentru a determina dacă există respirație șuierătoare, dar și inima (bătăile prea rapide pot arăta că inima nu primește suficient oxigen). Medicul poate recomanda și efectuarea spirometriei, pentru evaluarea funcției pulmonare.

Se folosește spirometrul, o piesă conectată la un sistem de măsurare a volumului și fluxului de aer. Persoanei i se cere să respire și să inspire normal, după care urmează un inspir și un expir profunde, ținând buzele lipite strâns de o piesă bucală. O atenție aparte trebuie acordată bronșitei cronice, care poate duce la apariția bolilor pulmonare obstructive cronice, ce pot afecta iremediabil plămânii.

În ce constă tratamentul

Când tusea este seacă și chinuitoare, medicul poate prescrie un antitusiv. În cazul celei productive, este nevoie de medicamente care favorizează expectorația (acetilcisteină sau siropuri pe bază de iederă ori pătlagină).

Când se suspectează că este vorba despre bronșită cauzată de bacterii (cu simptome precum febra și expectorațiile purulente), se recomandă antibiotice, în urma efectuării unei antibiograme. În bronșita acută sau cronică, poate fi nevoie de bronhodilatatoare, care ajută la ușurarea respirației.

Sfat

Hidratarea corespunzătoare (apă, supe, ceaiuri) ajută la subțierea mucusului din plămâni și, implicit, la eliminarea mai ușoară a lor.

g3oflo
By g3oflo decembrie 23, 2016 02:23

Abonare stiri

loading...Save

Save