Alimente care constipa

g3oflo
By g3oflo ianuarie 15, 2016 07:43
loading...

Alimente care constipa

alimente constipaPrin constipație se înțelege eliberarea rară a scaunelor, de aproximativ 2-3 ori pe săptămână, însoțită de dureri abdominale sau de balonare.

Problemele apar când alimentația este bogată în carne, produse de patiserie și brânzeturi, care îngreunează digestia. Pentru un tranzit intestinal optim, este nevoie ca fibrele (prezente în legume, fructe și cereale integrale) să nu ne lipsească din dieta zilnică.

Iată ce alimente trebuie să eviți atunci când suferi de constipație!

Alimente care constipă – băuturi

Băuturile calde precum cacao cu apă, ceai de mentă, vin roşu, suc de afine, lapte dacă are efect constipant (se va adaugă lactoză).

Alimente care constipă – supe

Anumite supe de făinoase, în mod special cea de orez sau de morcovi, pot provoca constipație. De asemenea, în această categorie intră și bulionul simplu de carne.

Alimente care constipă – carne

Carnea slabă, friptă sau fiartă și consumată în cantități mari, poate provoca constipație, dacă nu se consumă alături de o garnitură formată din legume bogate în fibre. Totodată, consumul în exces de piftie poate constipa.

Alimente care constipă – brânzeturi

Brânzeturile precum cașul sau urda nesărate pot constipa, dacă alimentația persoanei înn cauză este extrem de săracă în fibre.

Alimente care constipă – făinoase

Budinca din orez, de griș, din macaroane, preparate cu carne fiartă, cu telemea nesărată şi cu grăsime puţină (budincile uscate de făinoase).

Alimente care constipă – fructe

Consumul în exces de gutui coapte sau suc de afine poate, de asemenea, constipa.

Alimente care constipă – dulciuri

Deserturi ca ciocolata, gelatina de gutui, de cacao, de ciocolată, de ceai rusesc, de vin roşu (conţin tanin cu efect constipant), peltea de gutui, aluaturi uscate cu puţină grăsime, budinci dulci uscate, din griș sau alte paşte făinoase, se numără printre alimentele care constipă.

Alimente care constipă – legume bogate în fibre insolubile

Modul de preparare al legumelor şi leguminoaselor (mazăre, linte, fasole, năut etc.) influenţează apariţia constipaţiei. În general, legumele gătite pot conţine beta-carboline care constipă. Majoritatea legumelor conţin cantităţi ridicate de proteine care favorizează constipaţia, dar un rol important îl are şi cantitatea de fibre din componentă acestor legume.

Fasolea uscată şi cerealele au cantităţi mari de proteine şi fibre care nu determina constipaţia dar, probabil, vor provoca flatulenţă şi crampe. Pentru a nu întâmpina probleme de digestie se va evita consumul excesiv de alimente bogate mai ales în fibre insolubile.

g3oflo
By g3oflo ianuarie 15, 2016 07:43

Abonare stiri

loading...Save

Save